Logo for Gnistr, ofte misforstått som Gnister, omgitt av slagordet ‘bøker det spraker av’.
0

Har dere utfordringer i parforholdet som føles helt uoverkommelige?

I en hverdag fylt med utfordringer kan parforholdet lett bli satt på prøve. Jobbstress, familieliv, og tiden som går, kan gradvis tære på kjærligheten som en gang virket urokkelig. Men hva om det fantes klare løsninger for å møte disse utfordringene? Vi utforsker "Livslang kjærlighet" av Dr. John Gottman, en bok som gir praktiske verktøy du kan bruke for å styrke ditt forhold.

Gottman metoden

Dr. John Gottman, en pioner innen parforskning ved University of Washington, har brukt over fire tiår på å avdekke hva som virkelig bidrar til et vellykket og blomstrende parforhold. Hans arbeid har resultert i “The Gottman Method”, en anerkjent metode som forbedrer parforhold basert på faktiske adferdsmønstre og kommunikasjonsstrategier.

Bok livslang kjaerlighet
"Hvor lang tid tar det å reparere et ekteskap? Gi Gottman syv dager." - Aftenposten

Denne bestselgeren er en destillering av Gottmans forskning, og gir leserne praktiske verktøy for å styrke deres relasjoner.

Boken fokuserer på hvordan daglige handlinger og vaner kan forbedre forståelsen, respekten, og lidenskapen mellom partnere, selv gjennom livets utfordringer.

Bygge en dypere forbindelse

I kjernen av et langvarig parforhold ligger et solid fundament av vennskap. Dr. Gottman understreker at forholdet bør være mer enn bare romantiske gester, det skal være en dyp forståelse og respekt for hverandre som individer. For å forbedre kommunikasjonen, foreslår Gottman daglige dialoger som går utover overfladiske samtaler, og inn på det som virkelig betyr noe for hverandre. Dette inkluderer å uttrykke takknemlighet, anerkjenne partnerens positive trekk og dele dine innerste tanker og følelser.

Konstruktiv konflikthåndtering i parforholdet

Konflikter er uunngåelige i alle forhold, men måten de håndteres på kan gjøre stor forskjell. Gottman lærer par å nærme seg uenigheter med en holdning av forståelse, snarere enn kritikk eller forakt. Han introduserer konseptet med “myke oppstarter” for vanskelige samtaler, og viktigheten av å ta pauser når ting blir for opphetet. Å unngå “The Four Horsemen” – kritikk, forakt, defensivitet, og steinansikt – er essensielt for å løse konflikter på en måte som styrker forholdet, i stedet for å bryte det ned.

Opprettholde og gjenopplive lidenskapen

Å opprettholde lidenskap og nærhet over tid krever bevisst innsats fra begge partnere, spesielt om man oppdrar barn sammen. Gottman oppfordrer par til å søke etter nye opplevelser og aktiviteter de kan utforske sammen, og å huske på å sette av tid til intimitet og romantikk, selv i en travel hverdag. Han poengterer viktigheten av gjensidig takknemlighet og beundring, og hvordan disse følelsene virker som limet som holder forholdet sammen gjennom tykt og tynt.

couple dating at night in pub 2023 11 27 05 05 57 utc

Praktiske øvelser og teknikker

Mange opplever at kunnskap alene ikke er nok til å forandre et parforhold, det kreves handling. Derfor inkluderer “Livslang kjærlighet” en rekke praktiske øvelser designet for å bringe prinsippene i boken til live. Her er noen av de mest effektive øvelsene Gottman foreslår, og hvordan du kan implementere dem i hverdagen for umiddelbar effekt:

1. Daglig tilstedeværelses-øvelse

Begynn hver dag med en kort, fem minutters øvelse hvor du og din partner deler hvordan dere føler dere, hva dere ser frem til i løpet av dagen, og eventuelle bekymringer dere måtte ha. Dette skaper en følelse av tilknytning og forståelse fra dagens start.

2. Anerkjennelsesritualet

Sett av tid hver kveld til å uttrykke takknemlighet overfor hverandre. Dette kan være noe så enkelt som å nevne en ting du satte pris på at partneren din gjorde den dagen. Denne øvelsen forsterker de positive aspektene ved forholdet og bygger opp en kultur av takknemlighet og anerkjennelse.

3. Samtaler om stress

Dediker en gang i uken til å snakke om stress utenfor forholdet som påvirker dere begge. Målet med disse samtalene er ikke å løse problemer, men å støtte hverandre. Lytte aktivt, vise empati, og bekrefte partnerens følelser kan redusere stress og styrke båndet dere imellom.

4. Date night

Innfør en ukentlig date night hvor fokuset er på å gjenoppleve den spenningen og lidenskapen som var til stede i begynnelsen av forholdet. Enten det er en middag ute, en kveld med spill, eller en tur i parken, er målet å nyte hverandres selskap uten distraksjoner fra dagliglivet.

5. Drømmesamtaler

Engasjer dere i samtaler om hverandres håp, drømmer og ambisjoner. Disse samtalene kan gi dypere innsikt i hva som driver partneren din og hvordan du kan støtte dem i å nå sine mål.

Disse øvelsene er ment for å være byggesteiner som kan hjelpe dere med å utvikle et sterkere, mer engasjert og kjærlig forhold. Ved å implementere dem i hverdagen, tar dere aktive skritt mot en fremtid hvor parforholdet trives sammen i hverdagen.

Del dette innlegget:

Flere innlegg

Gammel mann med hånden i pannen viser frustrasjon over hukommelsestap, mens en omsorgsfull lege trøster ham.

Redd for at hjernen skal slutte å fungere?

I denne banebrytende boken avdekker Dr. Y. Hasegawa, anerkjent som en av Japans fremste eksperter på forebygging av kognetiv nedsettelse og demens, en oppdagelse som kan holde nøkkelen til å bevare en skarp og effektiv hjerne, med noe så enkelt som fingerbevegelser.

Les mer
Mannskapet på DS “Remøy” var med på en reise som ga konsekvenser for sovjetiske russland og norge

Norsk skip i fare – konsekvenser for Russland

Da det norske skipet DS “Remøy” forlot kaia i Ålesund, var det ikke mange som kunne se for seg konsekvensene i møte. Både mannskapet om bord men også de diplomatiske etater utenriks skulle få situasjoner å bryne seg på i ukene som kom. Utfallet fra dette var det ingen som kunne forutse.

Les mer

Rotete… er jeg årsaken?

I en verden hvor forbrukersamfunnet kontinuerlig oppfordrer oss til å samle på mer og mer, kommer “Dødsryddig!” av Margareta Magnusson som en frisk pust. Dette er en bestselger som har tatt verden med storm. Boken tilbyr ikke bare praktiske løsninger på hvordan vi kan rydde opp i våre liv, men den gir oss også en dypere forståelse for hva det betyr å leve godt.

Les mer

3 Beste påskekrim bøker

Påskekrim er en gammel tradisjon i Norge. Hyttekos og en god bok hører sammen. Denne listen gir en hjelpende hånd for å finne de beste krimromanene til påsken. Her tar vi for oss krimromaner med handlinger som spilles ut lokalt for å skape den ekte påskekrim effekten.

Les mer

Gitarens konge

Innflytelsesrike artister, deriblant Jimi Hendrix, har også en personlig historie. Denne boken tar deg med bak scenen og inn i en hverdag, skildret med Jimi Hendrixs egne ord!

Les mer