Logo for Gnistr, ofte misforstått som Gnister, omgitt av slagordet ‘bøker det spraker av’.
0

Ønsker du å oppdra barnet ditt riktig? 4 eksperter deler sine beste råd

Å være forelder kan være både givende og overveldende. Hvert steg i barnets oppvekst bringer nye utfordringer. Ofte spør foreldre seg selv: «Gjør jeg dette riktig?» Mellom å vise kjærlighet, sette grenser, løse konflikter, og støtte barnet sine følelser, kan det være mye å tenke på.

Det er vanlig å være usikker på hva som er rett

Verden endrer seg raskt, og med alle de nye ideene om hvordan man best oppdrar barn, kan det være vanskelig å vite hva som faktisk fungerer. I tillegg kan sosiale medier få det til å virke som om alle andre har svaret, noe som kan gjøre at foreldre føler seg usikre og alene.

Men det finnes heldigvis hjelp!

Eksperter som Dr. John Gottman og Silje Skaug Stokke har brukt mange år på å finne ut hva som virkelig hjelper i foreldrerollen. De deler sine beste tips, basert på forskning og ekte erfaringer, for å gjøre barneoppdragelsen litt enklere.

Glad dame i samtale om barnet med oppdragelsesekspert på sofaen.

Start med å forstå barnets behov

Å være forelder innebærer å være lærer, veileder, og støttespiller for barnet ditt, men for å utføre disse rollene på en pedagogisk måte, er det viktig at man først forstår barnets unike behov. Alle er forskjellige, og det som fungerer for ett barn, er ikke nødvendigvis en god løsning for et annet. 

Det første skrittet i effektiv barneoppdragelse er derfor å lytte, observere, og anerkjenne barnets individuelle følelser, tanker og erfaringer. Dette grunnlaget av forståelse er essensielt for å kunne møte barnets behov på en måte som fremmer vekst og læring.

En god ressurs i denne reisen er boken «Når to blir tre» av John og Julie Gottman.

Denne boken er spesielt relevant for nye foreldre som navigerer i overgangen til livet med et nytt medlem i familien.

Gottman-ekteparet, begge anerkjente eksperter på par- og familieforskning, tilbyr innsikt i hvordan man kan bevare et sterkt parforhold samtidig som man gir babyen den beste starten på livet.

Boken hjelper med å belyse utfordringene nybakte foreldre står overfor og de unike mulighetene denne tiden gir for å styrke familiebåndene. Ved å fokusere på kommunikasjon, felles støtte, og kjærlighet, forsøker forfatterene å gi en hjelpende hånd med å navigere barnets og hele familiens behov. 

Ved å ta utgangspunkt i de konkrete strategiene og innsiktene fra boken, kan foreldre få verdifulle verktøy for å tilpasse seg livet med små barn. Dette legger grunnlaget for en oppdragelse som er tilpasset barnets unike personlighet og behov, samtidig som det styrker forholdet mellom foreldrene.

Nybakte foreldre smiler og leker med det nyfødte barnet på sengen.

Hvordan knytter man et sterkere bånd med barnet sitt?

Å bygge en sterk, positiv og kjærlig relasjon med barnet sitt er fundamentalt i en vellykket oppdragelse. Det handler om å elske barnet, og vise kjærligheten gjennom daglige handlinger, forståelse og kommunikasjon. Dette skaper en trygghet og tillit som er essensiell for barnets utvikling og velvære.

I «Hjerteforeldre» av Dr. John Gottman finner vi verdifull veiledning på nettopp dette området.

Gottman, kjent for sin forskning på relasjoner og kommunikasjon, gir innsikt i hvordan foreldre kan styrke båndene til barna sine fra de er helt små.

Boken tilbyr en rekke praktiske råd og teknikker som kan hjelpe foreldre med å forstå sine barn bedre, slik at man kan fostre en dypere, mer meningsfull relasjon.

Nøkkelstrategier fra boken

Aktiv lytting: Vis at du virkelig hører på barnet ditt ved å gi dem din fulle oppmerksomhet. Dette betyr å legge bort distraksjoner og virkelig engasjere seg i det barnet sier. Det gir dem følelsen av å være verdsatt og forstått.

Empati: Prøv å se situasjonen fra barnets perspektiv. Dette kan hjelpe deg å forstå deres følelser og reaksjoner bedre, noe som er grunnleggende for å bygge empati og støtte dem gjennom utfordringer.

Positive tilbakemeldinger: Fokuser på å rose barnets positive oppførsel og anstrengelser, i stedet for å kritisere det negative. Dette oppmuntrer til mer av den ønskede atferden og bygger barnets selvtillit.

Kvalitetstid: Tilbring kvalitetstid sammen regelmessig. Dette kan være alt fra lek og spill til samtaler om dagen. Denne tiden er uvurderlig for å styrke relasjonen og skape varige minner.

Å sette tydelige grenser og være åpen om hvorfor: Grensesetting er viktig for barnets sikkerhet og utvikling av selvkontroll. Når grenser settes med kjærlighet og forklaringer, lærer barn viktigheten av regler på en positiv måte.

Boken understreker at et sterkt og kjærlig forhold mellom forelder og barn er nøkkelen til en vellykket oppdragelse. Ved å implementere disse strategiene, kan man ta et viktig steg mot å styrke båndet til barnet sitt, og legge et godt grunnlag for fremtidig lykke og suksess.

Far og datter, mor og sønn, koser seg sammen på trappen utenfor hjemmet.

Søvnmangel er for mange en stor utfordring

Mangel på søvn er et vanlig dilemma for mange småbarnsforeldre, ofte med stor innvirkning på både foreldrenes og barnets velvære. Det kan føre til irritasjon, redusert tålmodighet, og en generell følelse av utmattelse som kan utfordre selv den mest tålmodige forelderen. Det kan også ha en negativ effekt på barnets humør, læringsevne og generelle helse.

«Søvnmangel i småbarnsårene» av Mirijam Geyerhofer tilbyr praktiske løsninger og tips for familier som kjemper mot søvnmangel.

Geyerhofer, som selv har erfart de alvorlige konsekvensene av søvnmangel, gir en håndfull av tiltak som kan forbedre søvnkvaliteten for hele familien.

«Ei informativ og lettlest bok om betydningen av søvn for barn og foreldre. Den gir deg ei større forståing for utfordringar med søvn i småbarnslivet, samt konkrete og nyttige råd om korleis håndtere det.»
– Gunvor Refsdal, helsesjukepleiar

5 tiltak som kan hjelpe

Rutiner før sengetid: Å etablere en konsistent kveldsrutine før man går til sengs, hjelper barnet med å forberede seg på søvn. Dette kan omfatte en rolig lesestund, et avslappende bad, eller lytte til beroligende musikk.

Komfortabelt sovemiljø: Sørg for at barnets soverom er innbydende og komfortabelt, med passende temperatur og minimalt med lys og støy.

Lær barnet å sovne selv: Det er viktig å lære barnet ditt å kunne sovne selv, uten å være avhengig av foreldrenes nærvær. Dette bygger selvtillit og bidrar til bedre søvn gjennom natten.

Unngå skjermtid før leggetid: Reduser eksponeringen for skjermer og annen stimulerende aktivitet før sengetid, da dette kan gjøre det vanskeligere for barnet å sovne.

Håndtere nattevåk: Lær effektive metoder for å roe barnet og hjelpe dem tilbake til søvn uten å skape langvarige avhengigheter.

Geyerhofer fremhever at mens søvnmangel kan virke overveldende, er det fullt mulig å gjøre positive endringer som fører til bedre søvn for hele familien. Ved å ta disse strategiene i bruk kan foreldre skape et grunnlag for sunne søvnvaner som varer livet ut, og med det forbedre livskvaliteten for alle involverte.

Mamma og pappa sover i sengen sammen med barnet og hennes teddybjørn.

Nøkkelråd basert på ny norsk forskning

Silje Skaug Stokkes unike innsikt som forsker ved NTNU, kombinert med personlige erfaringer som mor, gir en relaterbar og praktisk guide som resonnerer med foreldre i det moderne, norske samfunnslivet.

«Hjertevarme foreldre» utforsker hvordan en omsorgsfull og empatisk tilnærming til barneoppdragelsen styrker barnets selvbilde, skoleprestasjoner og deres fremtidige relasjoner.

Stokke legger vekt på viktigheten av å forstå og respektere barnets unike individ, en tilnærming som speiler de norske verdiene om individualitet, selvutvikling og fellesskapets styrke.

4 gode strategier for barneoppdragelse i Norge

Personlig Tilnærming: Stokke anbefaler en personlig tilnærming til oppdragelsen, hvor foreldre aktivt søker å forstå barnets individuelle behov og temperament. Dette inkluderer å anerkjenne barnets interesser, styrker og utfordringer som unike læringsmuligheter.

Natur og Friluftsliv: Hun fremhever betydningen av naturen og utendørsaktiviteter i det norske samfunnet for barns utvikling og velvære. Ved å integrere naturbaserte aktiviteter i familierutinene, kan foreldre fremme fysisk helse og en dypere forbindelse med omverdenen.

Samspill og Fellesskap: Boken vektlegger også hvordan å bygge et støttende fellesskap rundt familien kan bidra til å styrke familiebåndene og tilby en følelse av tilhørighet og støtte.

Å vise vei med kjærlighet: Stokke oppmuntrer foreldre til å lede som eksempel, ved å vise kjærlighet, tålmodighet og forståelse i hverdagslige situasjoner. Dette skaper et miljø hjemme hvor barna lærer verdien av empati, respekt og omsorg for andre.

Virkelig sett pris på tiden dere har sammen

Vi oppfordrer deg til å reflektere over din egen tilnærming til barneoppdragelsen, og utforske de utvalgte bøkene nærmere for dypere innsikt og inspirasjon. Ved å ta ekspertenes beste råd med deg ut i hverdagen, kan du jobbe mot å oppdra dine barn slik at de blir lykkelige og godt rustet for fremtiden.

Happy family enjoying a picnic outside, laughing together.
Del dette innlegget:

Flere innlegg

Har dere utfordringer i parforholdet som føles helt uoverkommelige?

I en hverdag fylt med utfordringer kan parforholdet lett bli satt på prøve. Jobbstress, familieliv, og tiden som går, kan gradvis tære på kjærligheten som en gang virket urokkelig. Men hva om det fantes klare løsninger for å møte disse utfordringene? Vi utforsker «Livslang kjærlighet» av Dr. John Gottman, en bok som gir praktiske verktøy du kan bruke for å styrke ditt forhold.

Les mer
Gammel mann med hånden i pannen viser frustrasjon over hukommelsestap, mens en omsorgsfull lege trøster ham.

Redd for at hjernen skal slutte å fungere?

I denne banebrytende boken avdekker Dr. Y. Hasegawa, anerkjent som en av Japans fremste eksperter på forebygging av kognetiv nedsettelse og demens, en oppdagelse som kan holde nøkkelen til å bevare en skarp og effektiv hjerne, med noe så enkelt som fingerbevegelser.

Les mer
Mannskapet på DS “Remøy” var med på en reise som ga konsekvenser for sovjetiske russland og norge

Norsk skip i fare – konsekvenser for Russland

Da det norske skipet DS “Remøy” forlot kaia i Ålesund, var det ikke mange som kunne se for seg konsekvensene i møte. Både mannskapet om bord men også de diplomatiske etater utenriks skulle få situasjoner å bryne seg på i ukene som kom. Utfallet fra dette var det ingen som kunne forutse.

Les mer

Rotete… er jeg årsaken?

I en verden hvor forbrukersamfunnet kontinuerlig oppfordrer oss til å samle på mer og mer, kommer «Dødsryddig!» av Margareta Magnusson som en frisk pust. Dette er en bestselger som har tatt verden med storm. Boken tilbyr ikke bare praktiske løsninger på hvordan vi kan rydde opp i våre liv, men den gir oss også en dypere forståelse for hva det betyr å leve godt.

Les mer

3 Beste påskekrim bøker

Påskekrim er en gammel tradisjon i Norge. Hyttekos og en god bok hører sammen. Denne listen gir en hjelpende hånd for å finne de beste krimromanene til påsken. Her tar vi for oss krimromaner med handlinger som spilles ut lokalt for å skape den ekte påskekrim effekten.

Les mer

Gitarens konge

Innflytelsesrike artister, deriblant Jimi Hendrix, har også en personlig historie. Denne boken tar deg med bak scenen og inn i en hverdag, skildret med Jimi Hendrixs egne ord!

Les mer