Denne artikkelen om «Livslang kjærlighet» deler John Gottman mange aspekter ved parforhold. Her får leseren nøkkelen til kjærlighet livet ut. Det er spesielt én ting som er avgjørende for paret..

 

Trykk her for å lese mer om boka

Det høres kanskje ut som et vanvittig spørsmål – som å spørre hva slags tortur du foretrekker. Forskningen viser at det ikke er uvanlig å bli værende i dårlig ekteskap eller forhold for å være alene.

UTDRAG FRA «LIVSLANG KJÆRLIGHET» AV JOHN M. GOTTMAN

Å bli i et dårlig ekteskap eller å forlate partneren og leve videre i isolert ensomhet er begge usunne reaksjoner på smertefulle hendelser som utroskap i et samliv. Og med det mener jeg ikke «bare» at de emosjonelt og psykologisk destruktive. Jeg mener at de kan drepe deg.

Beviset er rystende og klart. Par i forhold med lavt tillitsnivå har høyere dødsrate enn andre. Denne sammenhengen ble klar for meg takket være analysen av en tyveårsstudie med gamle mennesker som jeg gjennomførte sammen med Robert Levenson og Laura Carstensen. Vi la merke til at flere av parene i en av kategoriene falt ut av studiene enn andre. Dette var partnerne som behandlet hverandre som motstandere under konfliktesamtalen vi tok opp i laboratoriet. Den relativt høye frafyllsraten overrasket meg ikke. Jeg regnet med at de syntes det var for ubehagelig å fortsette å delta.

Men nylig tilleggsforskning oppdaget en dystrere forklaring på de fraværende forsøkspersonene. Et sjokkerende høyt antall av ektemennene i denne kategorien var døde.

Over de tyve årene hadde de mortalitetsrate på 58 prosent, mot 23 i samarbeidende parforhold. Her er en annen måte å se det på: Hvis ekteparet hadde en viss type konfliktsamtale på begynnelsen av studien, hadde disse ektemennene en elleve ganger høyere risiko for å dø enn menn i samarbeidende ekteskap, selv når vi justerer for alder og andre helsemessige faktorer.

Vi vet ikke hvorfor det var flere menn enn kvinner som døde.

Men livet i et trist ekteskap tærer også på kvinner. Kvinner som var i denne kategorien meldte om flere fysiske og psykologiske helsesymptomer enn de andre kvinnene.

Budskapet er klart: Et lykkelig parforhold er bra for helsen din. Et lavtillitsforhold kan være dødelig. Hvis ditt forhold er ødelagt og ikke kan repareres, kan det øke oddsene for god helse om du går videre. Men det du gjør ETTER at du drar (eller blir forlatt), kan være det viktigste av alt. Her er svaret på spørsmålet jeg stilte i begynnelsen: Hva er det verste for helsen din, et trist ekteskap eller å være alene? Et elendig forhold er ødeleggende for helsen, men statistikken viser at vedvarende ensomhet er enda mer dødelig.

Den høye dødeligheten blant isolerte mennesker er godt dokumentert. Forskerne kjenner ennå ikke det biologiske grunnlaget for forbindelsen mellom ensomhet og tidlig død.

Jeg anbefaler ingen å bli værende i et dårlig ekteskap for å «beskytte» helsen. Løsningen på disse statistiske dårlige nyhetene er ikke å holde ut i et plagsomt forhold. Det er å unngå overgangen til et ensomt og isolert liv. Du bør gå inn i et nytt kjærlig forhold eller etablere eller styrke bånd til venner, ikke lukke døren til verden.

Den viktigste sosiale avgjørelsen man tar i sitt liv er om man skal stole på en ny partner som gir romantiske muligheter. Hva man velger, vil antagelig påvirke både fremtidig helse og livslengde.

LES MER OM INNSIKTER, KUNNSKAP OG VERKTØY DU TRENGER Å RUSTE DEG MED FOR Å UNNGÅ SAMLIVSBRUDD. NÅR BRUDD IKKE ER TIL Å UNNGÅ, SÅ FÅR DU INNSIKTER OG VERKTØY DU KAN BRUKE TIL Å FORETA GODE VALG FOR DIN FREMTID.

Forfatteren John Gottman.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *