Logo for Gnistr, ofte misforstått som Gnister, omgitt av slagordet ‘bøker det spraker av’.
0

Hva synes du er verst, et dårlig ekteskap – eller leve videre i ensomhet?

Denne artikkelen om «Livslang kjærlighet» deler John Gottman mange aspekter ved parforhold. Her får leseren nøkkelen til kjærlighet livet ut. Det er spesielt én ting som er avgjørende for paret..   Trykk her for å lese mer om boka Det høres kanskje ut som et vanvittig spørsmål – som å spørre hva slags tortur du […]

Denne artikkelen om «Livslang kjærlighet» deler John Gottman mange aspekter ved parforhold. Her får leseren nøkkelen til kjærlighet livet ut. Det er spesielt én ting som er avgjørende for paret..

 

Trykk her for å lese mer om boka

Det høres kanskje ut som et vanvittig spørsmål – som å spørre hva slags tortur du foretrekker. Forskningen viser at det ikke er uvanlig å bli værende i dårlig ekteskap eller forhold for å være alene.

UTDRAG FRA “LIVSLANG KJÆRLIGHET” AV JOHN M. GOTTMAN

Å bli i et dårlig ekteskap eller å forlate partneren og leve videre i isolert ensomhet er begge usunne reaksjoner på smertefulle hendelser som utroskap i et samliv. Og med det mener jeg ikke “bare” at de emosjonelt og psykologisk destruktive. Jeg mener at de kan drepe deg.

Beviset er rystende og klart. Par i forhold med lavt tillitsnivå har høyere dødsrate enn andre. Denne sammenhengen ble klar for meg takket være analysen av en tyveårsstudie med gamle mennesker som jeg gjennomførte sammen med Robert Levenson og Laura Carstensen. Vi la merke til at flere av parene i en av kategoriene falt ut av studiene enn andre. Dette var partnerne som behandlet hverandre som motstandere under konfliktesamtalen vi tok opp i laboratoriet. Den relativt høye frafyllsraten overrasket meg ikke. Jeg regnet med at de syntes det var for ubehagelig å fortsette å delta.

Men nylig tilleggsforskning oppdaget en dystrere forklaring på de fraværende forsøkspersonene. Et sjokkerende høyt antall av ektemennene i denne kategorien var døde.

Over de tyve årene hadde de mortalitetsrate på 58 prosent, mot 23 i samarbeidende parforhold. Her er en annen måte å se det på: Hvis ekteparet hadde en viss type konfliktsamtale på begynnelsen av studien, hadde disse ektemennene en elleve ganger høyere risiko for å dø enn menn i samarbeidende ekteskap, selv når vi justerer for alder og andre helsemessige faktorer.

Vi vet ikke hvorfor det var flere menn enn kvinner som døde.

Men livet i et trist ekteskap tærer også på kvinner. Kvinner som var i denne kategorien meldte om flere fysiske og psykologiske helsesymptomer enn de andre kvinnene.

Budskapet er klart: Et lykkelig parforhold er bra for helsen din. Et lavtillitsforhold kan være dødelig. Hvis ditt forhold er ødelagt og ikke kan repareres, kan det øke oddsene for god helse om du går videre. Men det du gjør ETTER at du drar (eller blir forlatt), kan være det viktigste av alt. Her er svaret på spørsmålet jeg stilte i begynnelsen: Hva er det verste for helsen din, et trist ekteskap eller å være alene? Et elendig forhold er ødeleggende for helsen, men statistikken viser at vedvarende ensomhet er enda mer dødelig.

Den høye dødeligheten blant isolerte mennesker er godt dokumentert. Forskerne kjenner ennå ikke det biologiske grunnlaget for forbindelsen mellom ensomhet og tidlig død.

Jeg anbefaler ingen å bli værende i et dårlig ekteskap for å “beskytte” helsen. Løsningen på disse statistiske dårlige nyhetene er ikke å holde ut i et plagsomt forhold. Det er å unngå overgangen til et ensomt og isolert liv. Du bør gå inn i et nytt kjærlig forhold eller etablere eller styrke bånd til venner, ikke lukke døren til verden.

Den viktigste sosiale avgjørelsen man tar i sitt liv er om man skal stole på en ny partner som gir romantiske muligheter. Hva man velger, vil antagelig påvirke både fremtidig helse og livslengde.

LES MER OM INNSIKTER, KUNNSKAP OG VERKTØY DU TRENGER Å RUSTE DEG MED FOR Å UNNGÅ SAMLIVSBRUDD. NÅR BRUDD IKKE ER TIL Å UNNGÅ, SÅ FÅR DU INNSIKTER OG VERKTØY DU KAN BRUKE TIL Å FORETA GODE VALG FOR DIN FREMTID.

Forfatteren John Gottman.

 

Del dette innlegget:

Flere innlegg

Har dere utfordringer i parforholdet som føles helt uoverkommelige?

I en hverdag fylt med utfordringer kan parforholdet lett bli satt på prøve. Jobbstress, familieliv, og tiden som går, kan gradvis tære på kjærligheten som en gang virket urokkelig. Men hva om det fantes klare løsninger for å møte disse utfordringene? Vi utforsker “Livslang kjærlighet” av Dr. John Gottman, en bok som gir praktiske verktøy du kan bruke for å styrke ditt forhold.

Les mer
Gammel mann med hånden i pannen viser frustrasjon over hukommelsestap, mens en omsorgsfull lege trøster ham.

Redd for at hjernen skal slutte å fungere?

I denne banebrytende boken avdekker Dr. Y. Hasegawa, anerkjent som en av Japans fremste eksperter på forebygging av kognetiv nedsettelse og demens, en oppdagelse som kan holde nøkkelen til å bevare en skarp og effektiv hjerne, med noe så enkelt som fingerbevegelser.

Les mer
Mannskapet på DS “Remøy” var med på en reise som ga konsekvenser for sovjetiske russland og norge

Norsk skip i fare – konsekvenser for Russland

Da det norske skipet DS “Remøy” forlot kaia i Ålesund, var det ikke mange som kunne se for seg konsekvensene i møte. Både mannskapet om bord men også de diplomatiske etater utenriks skulle få situasjoner å bryne seg på i ukene som kom. Utfallet fra dette var det ingen som kunne forutse.

Les mer

Rotete… er jeg årsaken?

I en verden hvor forbrukersamfunnet kontinuerlig oppfordrer oss til å samle på mer og mer, kommer “Dødsryddig!” av Margareta Magnusson som en frisk pust. Dette er en bestselger som har tatt verden med storm. Boken tilbyr ikke bare praktiske løsninger på hvordan vi kan rydde opp i våre liv, men den gir oss også en dypere forståelse for hva det betyr å leve godt.

Les mer

3 Beste påskekrim bøker

Påskekrim er en gammel tradisjon i Norge. Hyttekos og en god bok hører sammen. Denne listen gir en hjelpende hånd for å finne de beste krimromanene til påsken. Her tar vi for oss krimromaner med handlinger som spilles ut lokalt for å skape den ekte påskekrim effekten.

Les mer