UTDRAG FRA  «Livslang kjærlighet» av John M.- Gottman

Over 40% av norske par skiller seg. Det tallet fanger bare opp de parene som innrømmer at de har mislykkes. Hva med alle de som holder sammen i taus desperasjon, i mistrivsel og frustrasjon? 

 

Trykk her for å lese mer om boka

Han har studert lykkelige og ulykkelige par i mange ti år. Det er spesielt én ting som går galt for de fortvilte parene. Dette skiller de fortvilte parene fra de lykkelige parene.

John Gottman studerte tusenvis av par. Han ønsket å forstå hva som gikk galt mellom de ulykkelige parene som endte i samlivsbrudd. For å hjelpe disse parene ønsket han å vie ny forskning til spørsmålet. Gottman klarte ikke å godta at disse parene skulle være dømt til å tape i kjærlighet.

Hvorfor var det så mange dypt forelskede par som var i krig hele tiden? Det ga jo ingen mening. De fikk ingen fordeler av å krangle. De rapportere at de følte mer fortvilelse over kranglingen enn lykkelige par – og likevel gjorde det de oftere.

Det kan være lett å tro at de ulykkelige parene kranglet mer enn andre fordi de, vel, var mer uenige. Det er vel logisk? Men som forsker visste han at de «opplagte konklusjonene» ikke alltid er til å stole på.

Et av funnene fra forskningen var at par som oppførte seg mer som motstandere enn som kjærester, er fanget i noe som de kalte en «oppslukende negativ tilstand». Dette betyr at oddsene for å gå inn i tilstanden, er større enn oddsene for at de kommer seg ut av den. Det er med andre ord, lettere å falle inn i en negativ samhandling med partneren enn å komme ut av den. De blir sittende fast. Disse ulykkelige parene er fanget inne, for evig tid, i et skikkelig ekkelt sted – det er som de sjekker inn på et «kakkerlakkhotell» og de klarer ikke å sjekke ut.

Hvordan ender noen par opp i en slik felle, mens andre klarer å gå utenom?

Dette har vært en sentral problemstilling for den nyere forskningen til John Gottman.

Som et resultat er det utviklet en ny forståelse for pardynamikk og en bedre innfallsvinkel for å forbedre alle romantiske forhold – ikke bare de som sliter.

Forskningen finner tydelig at det er en spesiell «gift» som påvirker de ulykkelige parene og driver dem inn i en «evig ulykke». Det er spesielt én ting som kommer som en inntrenger i forholdet, gjerne i hemmelighet til å begynne med – og undergraver et tilsynelatende stabilt kjærlighetsforhold. Denne «giften» har sin motgift – et grunnleggende prinsipp som får forhold til å fungere.

Denne boken gir innsiktene, forståelsen og verktøyene som par trenger for å unngå å komme inn i fellen, eller for å komme seg ut av den. Dersom et forhold likevel ender i samlivsbrudd, viser forskningen til Gottman, hva som er avgjørende viktig å gjøre etter et brudd for å hente seg inn igjen. Denne boken kan hjelpe par som ønsker å forbedre forholdet sitt, unngå samlivsbrudd og få konkrete grep og verktøy som hjelper. Men den hjelper også de som har endt i et smertelig samlivsbrudd med å finne kursen videre, få en dypere forståelse av hva som gikk galt – og få hjelp til å prøve med en annen.

UTDRAG FRA «LIVSLANG KJÆRLIGHET» – John M. Gottman

 Bilde av John Gottman.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *