Logo for Gnistr, ofte misforstått som Gnister, omgitt av slagordet ‘bøker det spraker av’.
0

Tillit er å verdsette hverandre og vise partneren at vi er til å stole på

UTDRAG FRA s. 82-s.85 I JOHN OG JULIE GOTTMANS “ÅTTE DATERSOM FORANDRER ALT” Denne artikkelen om «Åtte dater som forandrer alt» deler John og Julie Gottman sine banebrytende innsikter og råd for å bli tettere knyttet sammen som par.   Trykk her for å lese mer om boka Å investere alt du har emosjonelt i […]

UTDRAG FRA s. 82-s.85 I JOHN OG JULIE GOTTMANS “ÅTTE DATER
SOM FORANDRER ALT”

Denne artikkelen om «Åtte dater som forandrer alt» deler John og Julie Gottman sine banebrytende innsikter og råd for å bli tettere knyttet sammen som par.

 

Trykk her for å lese mer om boka

 • Å investere alt du har emosjonelt i dette forholdet
 • Å velge å motstå muligheter med andre mennesker som vil bryte tilliten i ekteskapet/forholdet, og opprettholde grensene på utsiden av ekteskapet/forholdet av samme grunn
 • Når problemene melder seg, sier du klart fra om hva du føler og og trenger til partneren din, i stedet for å klage til noen andre
 • Du godtar partneren din som han eller hun er, med alle feil og mangler
 • Du setter pris på det du har, og dyrker takknemligheten
 • Du truer aldri med å gå ut av forholdet
 • Du bryr deg like mye om partneres smerte som din egen, om ikke mer

 

Folk bryter tilliten i et forhold ved å:
 • ikke prioritere partneren
 • ikke holde løfter
 • ikke stille opp når partneren er såret eller syk
 • lyve, ha hemmeligheter, være utro

 

Disse viktige spørsmålene stiller vi alle når det handler om tillit, lojalitet og forpliktelse:
 • Kan jeg stole på deg?
 • Kommer du til å være trofast?
 • Stiller du opp for meg når jeg har det vondt?
 • Hvor viktig er jeg for deg?

 

DATEN: TILLIT OG FORPLIKTELSE

Dette snakker dere om:

Hvordan er det med tillit og forpliktelse i vårt forhold? Hvordan kan vi gjøre hverandre trygge? Hva slags avtaler har vi om tillit og forpliktelse?

 

FORBEREDELSER

Les dette kapittelet (i “Åtte dater som forandrer alt”) og noter deg slikt som er av betydning for deg. Finn ut hva tillit og forpliktelse betyr for deg. Tenk over hvordan tillit og forpliktelse kom til uttrykk i familien hvor du vokste opp. Sett ord på hvordan du og partneren din gir uttrykk for at dere forplikter dere overfor hverandre.

 

FORSLAG

Én av partnerne kan ta styringen for denne daten. Dere kan bli enige om hvem som kan få lov til å bestemme i denne daten, eller bare kaste mynt og kron. Du kan velge å overraske partneren din med hvor daten skal være, og be ham eller henne om å “ha tillit til deg”. Hvis du vil gjøre det virkelig spennende, kan du gi partneren bind for øynene når dere går eller kjører til stedet du har valgt.

 

STED

Finn et høyt sted med bra utsikt. Det kan være en høy bygning, en bro, et fjell osv. Ideelt sett er det en benk der, eller et annet behagelig sted hvor du og partneren din kan sitte mens dere går gjennom de åpne spørsmålene. Om mulig, kan dette første stedet være et sted som har en betydning i kjærlighetshistorien deres. Velg et vakkert eller fredfullt sted. Samme hvor dere velger å ha denne første daten, må dere sørge for at stedet er privat og stille nok til at dere kan ha en fortrolig samtale. Dette er et sårbart emne, og dere må føle dere trygge nok til å dele åpent.

 

HJEMMEDATE

Hvis dere har bestemt dere for å ha denne daten hjemme, har vi en idé: Dere kan bytte på å ha bind for øynene mens den andre personen fører deg rundt i huset. Det er en glimrende anledning til å praktisere tydelig kommunikasjon (“du er nå i ferd med å gå gjennom en døråpning”, “et trinn opp her”) og vise omsorg for partneren som blir ført, og tillit til partneren som fører.

 

TA MED

Dere må komme med et åpent sinn og være forberedt på å diskutere alle tanker som dukker opp omkring tillit og forpliktelse mens dere leser dette kapittelet og gjør denne øvelsen.

Les også gjennom avsnittet “Problemer og hvordan dere skal unngå dem” nedenfor før dere gjennomfører denne samtalen. Samtalen om tillit kan utløse mange sterke følelser, og dere må være enige om noen grunnleggende regler før dere begynner.

 

John M. Gottman og Julie Schwartz Gottman

Psykologer og ektefeller som har arbeidet i mange år med parterapi og relasjoner.  De forsker, skriver bøker og holder kurs for andre terapeuter rundt i verden.

Del dette innlegget:

Flere innlegg

Har dere utfordringer i parforholdet som føles helt uoverkommelige?

I en hverdag fylt med utfordringer kan parforholdet lett bli satt på prøve. Jobbstress, familieliv, og tiden som går, kan gradvis tære på kjærligheten som en gang virket urokkelig. Men hva om det fantes klare løsninger for å møte disse utfordringene? Vi utforsker “Livslang kjærlighet” av Dr. John Gottman, en bok som gir praktiske verktøy du kan bruke for å styrke ditt forhold.

Les mer
Gammel mann med hånden i pannen viser frustrasjon over hukommelsestap, mens en omsorgsfull lege trøster ham.

Redd for at hjernen skal slutte å fungere?

I denne banebrytende boken avdekker Dr. Y. Hasegawa, anerkjent som en av Japans fremste eksperter på forebygging av kognetiv nedsettelse og demens, en oppdagelse som kan holde nøkkelen til å bevare en skarp og effektiv hjerne, med noe så enkelt som fingerbevegelser.

Les mer
Mannskapet på DS “Remøy” var med på en reise som ga konsekvenser for sovjetiske russland og norge

Norsk skip i fare – konsekvenser for Russland

Da det norske skipet DS “Remøy” forlot kaia i Ålesund, var det ikke mange som kunne se for seg konsekvensene i møte. Både mannskapet om bord men også de diplomatiske etater utenriks skulle få situasjoner å bryne seg på i ukene som kom. Utfallet fra dette var det ingen som kunne forutse.

Les mer

Rotete… er jeg årsaken?

I en verden hvor forbrukersamfunnet kontinuerlig oppfordrer oss til å samle på mer og mer, kommer “Dødsryddig!” av Margareta Magnusson som en frisk pust. Dette er en bestselger som har tatt verden med storm. Boken tilbyr ikke bare praktiske løsninger på hvordan vi kan rydde opp i våre liv, men den gir oss også en dypere forståelse for hva det betyr å leve godt.

Les mer

3 Beste påskekrim bøker

Påskekrim er en gammel tradisjon i Norge. Hyttekos og en god bok hører sammen. Denne listen gir en hjelpende hånd for å finne de beste krimromanene til påsken. Her tar vi for oss krimromaner med handlinger som spilles ut lokalt for å skape den ekte påskekrim effekten.

Les mer