0

Ordstrømmen i hodet ditt: – Fire tusen ord i minuttet, ifølge forskning

UTDRAG FRA «TANKESPINN» av Ethan Kross, Innledning, s.xxi-xxii Denne artikkelen handler om «Tankespinn» av Ethan Kross. Du blir godt rustet for å utnytte din egen indre stemme til å bli lykkeligere, roligere, sunnere og mer produktiv.   Trykk her for å lese mer om boka Til syvende og sist har vi alle en stemme i […]

UTDRAG FRA «TANKESPINN» av Ethan Kross, Innledning, s.xxi-xxii

Denne artikkelen handler om «Tankespinn» av Ethan Kross. Du blir godt rustet for å utnytte din egen indre stemme til å bli lykkeligere, roligere, sunnere og mer produktiv.

 

Trykk her for å lese mer om boka

Til syvende og sist har vi alle en stemme i hodet i en eller annen form. Ordstrømmen er så uadskillelig fra vårt indre liv at selv ikke svekket taleevne kan påvirke den. Noen mennesker som stammer, for eksempel, forteller at de snakker mer flytende i tankene, enn de gjør når de snakker høyt.

Døve som bruker tegnspråk, snakker også med seg selv, selv om de har sin egen form for indre språk. Det innebærer at de taust snakker tegnspråk med seg selv, på lignende måte som hørende bruker ord for å snakke med seg selv privat. Den indre stemmen er en grunnleggende egenskap ved menneskesinnet.

 
Hvor mange ord snakker vi i minuttet?

Ordstrømmen av tanker er så stri at vi, ifølge én undersøkelse, snakker innvendig med oss selv i en hastighet som ville tilsvart fire tusen ord i minuttet, hvis vi hadde sagt dem høyt. Stemmen i hodet har en rask tunge.

Selv om den indre stemmen fungerer godt det meste av tiden, fører den ofte til tankespinn nøyaktig når vi trenger den som mest – når vi er stresset, når mye står på spill og vi står overfor vanskelige følelser, som krever at vi er i likevekt. Noen ganger tar tankespinnet form av en forvirret monolog; andre ganger er den en dialog vi fører med oss selv. Av og til er den en tvangsmessig tilbakevending til tidligere hendelser (grubling), andre ganger er det angstfylte forestillinger om fremtidige hendelser (bekymring). Noen ganger er det fri assosiering fra den ene negative tanken eller følelsen til den neste. Noen ganger vi er besatt av en bestemt ubehagelig følelse eller forestilling. Uansett hvordan den arter seg – når den indre stemmen går amok, og tankespinnet tar den mentale mikrofonen, ikke bare pines vi av våre egne tanker, men de lammer oss. De kan også drive oss til å gjøre ting som saboterer for oss selv.

 
Nøkkelen til å seire over tankespinnet

I denne boken skal jeg vise deg redskapene og forklare — ikke bare hvordan de fungerer, men hvordan de utfyller hverandre, og til sammen utgjør en verktøykasse som evolusjonen har skapt for å hjelpe oss med å håndtere samtalene vi fører med oss selv.

Nøkkelen til å seire over tankespinnet, er ikke å slutte å snakke med seg selv. Utfordringen er å finne ut hvordan du kan gjøre det mer effektivt. Heldigvis er både sinnet ditt og verden rundt deg perfekt utformet for å hjelpe deg med å gjøre nettopp det. Men før vi tar fatt på hvordan vi kan kontrollere stemmen i hodet, er vi nødt til å svare på et mer grunnleggende spørsmål.

Hvorfor har vi denne stemmen i utgangspunktet?

Ethan Kross er en av verdens ledende eksperter på å kontrollere det bevisste sinnet.

Del dette innlegget:

Flere innlegg

Mannskapet på DS “Remøy” var med på en reise som ga konsekvenser for sovjetiske russland og norge

Norsk skip i fare – konsekvenser for Russland

Da det norske skipet DS “Remøy” forlot kaia i Ålesund, var det ikke mange som kunne se for seg konsekvensene i møte. Både mannskapet om bord men også de diplomatiske etater utenriks skulle få situasjoner å bryne seg på i ukene som kom. Utfallet fra dette var det ingen som kunne forutse.

Les mer

Rotete… er jeg årsaken?

I en verden hvor forbrukersamfunnet kontinuerlig oppfordrer oss til å samle på mer og mer, kommer «Dødsryddig!» av Margareta Magnusson som en frisk pust. Dette er en bestselger som har tatt verden med storm. Boken tilbyr ikke bare praktiske løsninger på hvordan vi kan rydde opp i våre liv, men den gir oss også en dypere forståelse for hva det betyr å leve godt.

Les mer

3 Beste påskekrim bøker

Påskekrim er en gammel tradisjon i Norge. Hyttekos og en god bok hører sammen. Denne listen gir en hjelpende hånd for å finne de beste krimromanene til påsken. Her tar vi for oss krimromaner med handlinger som spilles ut lokalt for å skape den ekte påskekrim effekten.

Les mer

Gitarens konge

Innflytelsesrike artister, deriblant Jimi Hendrix, har også en personlig historie. Denne boken tar deg med bak scenen og inn i en hverdag, skildret med Jimi Hendrixs egne ord!

Les mer

Mindre saker, mer lykke

Hvorfor trives japanere med det enkle og stilrene? Nå skal vi se dypere inn i japansk kultur og væremåte. Spørsmålet blir: kan vi få nytte av japansk minimalisme i våre egne nordiske hjem?

Les mer

Noe skimtes i bunnen av brønnen

En liten by skjuler store hemmeligheter. Bågstam’s båt gynger fra side til side med bølger av løgn og bedrag. En krimroman som får selv de mest hardbarka folka til å tenke.

Les mer