Logo for Gnistr, ofte misforstått som Gnister, omgitt av slagordet ‘bøker det spraker av’.
0

Norsk skip i fare – konsekvenser for Russland

Da det norske skipet DS “Remøy” forlot kaia i Ålesund, var det ikke mange som kunne se for seg konsekvensene i møte. Både mannskapet om bord men også de diplomatiske etater utenriks skulle få situasjoner å bryne seg på i ukene som kom. Utfallet fra dette var det ingen som kunne forutse.

Hardbarka nordmenn

Året var 1921. Mannskapet på DS “Remøy” kikket tilbake på Ålesund gjennom frostrøyken en tidlig februarmorgen. At ekspedisjonen kunne vare i lang tid, det var de inneforstått med. Men hva som lå foran dem på denne skjebnesvangre ferden kunne selv ikke de mest hardbarka nordmenn forestille seg. I tiden som kom skulle både kaptein og mannskap få testet utholdenhet, indre grenser og overlevelsesevne i det som ble en totalt uventet situasjon.

Erfarne sjøfolk i nye situasjoner

Helt fra vikingtiden har nordmenn reist langs norskekysten for handel og utforsking. Flere år med kontinuerlig reising gir erfaring og kjennskap til farvannet. Men på denne ruten skulle DS “Remøy” komme opp i situasjoner som de gamle vikinger ikke var like kjent med. Det tapre mannskapet på DS “Remøy” skulle bli en del av en politisk hendelse mellom det sovjetisk styrte Russland og lille Norge. Konsekvensene fra dette skulle bre seg ut både i det sovjetiske kommunistpartiet, men også inn i den norske regjering.

Forfatterens egen farfar

Forfatteren av denne boken, Svend Otto Remøe, kjent som spesialrådgiver i Norges Forskningsråd, forteller at “Fanget i polarisen” er bygget på den sanne historien om hans farfar på en skjebnesvanger ferd. Det familiære aspektet til Remøe gir spenningen og skildringene i boken en helt ny faktor som toppes av et uventet politisk utfall. For personen som idag står høyt på familietreet til Remøye, satt engang fast i arktiske isforhold med livet på spill.

Satt fast i isen

I 1921 hadde ikke skipene de samme teknologiske fordelene som vi har idag. Sett mot dagens skip var DS “Remøy” primitiv bygget, både utvendig og innvendig. Primitivt skrog, valg av reiserute sammen med sterke værforhold var alle årsaker til at skipet satte seg fast i den harde polarisen. Selskinn for utvortes og fisk for det indre, kjempet det norske mannskapet mot alle odds i den nådeløse polarkulden. Men det at historien kan gjenfortelles idag viser at noe måtte overleve fra den uheldige reisen. Noe ble med tilbake som gjør at barnebarnet idag kan fortelle om sin farfar.

Norsk heltemot i politisk spill

“Fanget i polarisen” er en oppslukende og tankevekkende fortelling som ikke bare kaster lys over et lite kjent kapittel i norsk historie, men også understreker betydningen av mot, samhold, og nordmennenes trang for utforskning. Boken er et must for alle som er interessert i Norges historie, politisk spill, eventyr, og de utrolige historiene om overlevelse og heltemot som har formet vårt moderne samfunn.

Fortellinger om norske polfarere gir oss nordmenn en oppvekker for hvor vi egentlig stammer fra. Samtidig er det lett å glemme alt det våre forfedre har vært gjennom for å sikre norske landegrenser gjennom vanskelige tider og naturforhold. 

Utvid din egen kunnskap om nasjonal historie og skap et tettere bånd til våre forfedre. Kjøp boken “Fanget i polarisen”.

Del dette innlegget:

Flere innlegg